Na mé facebookové stránce Zdravé fitness recepty najdete mnoho zajímavých receptů.

Pomáhám najít cestu k lepšímu životnímu stylu a harmonickému stravování! 🌱 Hledáte inspiraci pro zdravější život? Trápí vás otázky ohledně správného jídelníčku, vztahu k jídlu, nebo celkového nastavení životního stylu? Jsem tu pro vás. Zdraví je cesta, kterou můžeme tvořit společně. ❤️  

Moje facebookové stránky o vaření

Překyselení, kyselinotvorné a zásadotvorné potraviny


Překyselení organismu nebyla doposud věnována moc velká pozornost. Ukazuje se, že dlouhodobý zdravotní stav je lepší, když pH těla je neutrální nebo lehce zásadité. Pokud máme sklon spíše ke kyselému pH, hrozí vyšší riziko osteropózy, oslabení svalů, srdečních onemocnění, cukrovky, onemocnění ledvin a řady jiných zdravotních problémů. Je proto důležité udržet správnou rovnováhu kyselin a zásad v našem těle. Překyselený člověk si připadá přetažený, je stále unavený, bez energie, zotavuje se velmi pomalu a nedostatečně, neustále ho provází silné napětí ve svalech, bolesti hlavy a zad. Pokožka inklinuje k ekzémům, nos a oči bývají podrážděné a stále silněji ho sužují bolesti, které nemůže přesně určit. Často trpí zácpami nebo průjmy, plísňovými onemocněními, má deprese a psychické poruchy (podrážděnost, agresivita, stavy beznaděje). Objevuje se zapomnětlivost, roztržitost, nedostatek radosti ze života. Trápí ho „těžké“ nebo studené končetiny, bolesti ve svalech, je citlivý na chlad a má zvýšenou náchylnost k infekčním onemocněním.

Jedinou správnou cestou k uzdravení je důkladné odkyselení. Tělo má obrovskou schopnost regenerace, což dokládá fakt, že celá desetiletí člověk přežívá i navzdory špatnému životnímu stylu, jen je třeba mu pomoci. Pokud tělo trpí překyselením roky nebo desetiletí, často už nestačí jen přejít na zásadité potraviny, jako je syrové ovoce, zelenina a čerstvě vymačkané šťávy. Člověk potřebuje po delší čas speciální výživu v podobě potravních doplňků (mladý ječmen, přípravky z aloe vera apod.), která by doplnila minerální látky v těle. Zároveň je třeba alespoň do odeznění problémů omezit nebo vyřadit z jídelníčku ty potraviny, které způsobují překyselení, jako je maso, sýry, pečivo, mléko nebo cukr.

 

Jak se odkyselit

  • Jezte denně dostatek ovoce a zeleniny

  • V průběhu dne vypijte alespoň 2 litry čisté vody

  • Omezte pití alkoholu a kouření cigaret

  • Zhluboka dýchejte i vydechujte

  • Důkladně žvýkejte každé sousto

  • Omezte konzumaci kyselinotvorných potravin

  • Dostatečně spěte

  • Otestujte se! V lékárně zakoupíte sadu lakmusových papírků, kterými zkusíte kyselost ranní moči. Správné pH moči by mělo být minimálně 7, pokud je tato hodnota nižší, musí být tělu odlehčeno přísunem zásaditých látek.

 

Příčiny překyselení

  • Špatná výživa a nesprávné stravovací návyky

  • Špatný pitný režim

  • Nedostatečné žvýkání

  • Zlost, strach, úzkost, zloba, stres

  • Znečištěné životní prostředí

  • Chemická léčiva

  • Nedostatek pohybu, spánku

  • Mělké dýchání

 

Nemoci z překyselení

alergie, astma, ekzémy, senná rýma, deprese, neuralgie, poruchy spánku, bolesti hlavy, migréna, výkyvy nálad, ateroskleróza, infarkt myokardu, mozková mrtvice, usazování cholesterolu, bércový vřed, hemeroidy, zánět žil, revmatická artritida, artróza, tenisový loket, bolesti v zádech, akutní a chronická bronchitida, cukrovka, nadváha, celulitida, dna, osteoporóza, gastritida, pálení žáhy, dvanácterníkový vřed, zažívací potíže, zácpa, kožní problémy, mykóza, vypadávání vlasů, náhlá ztráta sluchu, návaly horka v menopauze, lámavost nehtů, vypadávání vlasů, neplodnost, poruchy potence, oční problémy, onemocnění jater, vznětlivost, onemocnění ledvin, potivost, tělesný pach, stárnutí buněk, rakovina, roztroušená skleróza, zubní kazy, paradentóza, zápach z úst, žlučové kameny


Kyselinotvorné potraviny

Rýže, arašídy, kešu, para ořechy, bílé a kynuté pečivo, majonéza, kečup, slazené nápoje, sycené nápoje, umělá sladidla, káva, alkohol, rafinovaný cukr a jeho deriváty, maso (prakticky všechny druhy), výrobky živočišného původu – mléko, sýry, smetana, jogurty atd., rafinovaná sůl, rafinovaná mouka a všechny její deriváty (těstoviny, dorty, sušenky apod.), margaríny, kofein, alkohol, tabák, veškeré průmyslové a konzervované potraviny, které obsahují umělé chemické konzervanty,barviva, aromata, stabilizátory atd. atd., antibiotika a obecně téměř všechny průmyslově vyráběné preparáty a léky.

 

Zásadotvorné potraviny

  • Veškerá syrová zelenina (může mít sice kyselou chuť, ale v těle dojde ke změně) jako např. špenát, syrové brambory, mrkev, celer, ředkvičky.
  • Ovoce - citron, který dosahuje v těle velmi vysokého stupně zásaditosti, banán, meruňky, grapefruit, mango, meloun, rozinky, fíky,
  • Z celozrnných obilovin pouze proso - všechny ostatní obiloviny jsou lehce kyselé, ale ideální strava musí obsahovat i určité procento kyselin, takže je dobré jíst i trochu obilovin. Veškeré obiloviny se ale musí jíst uvařené.
  • Slunečnicová semínka, mandle.
  • Za studena lisované oleje. 
  • Zelený čaj.
  • Přírodní med. 
  • Chlorofyl - zelené, nevařené či jinak vůbec neupravované rostliny obsahují přírodní chlorofyl.
  • Voda - pijte ji ale jen  po malých doušcích a raději po celý den.
  • Pravidelné cvičení a fyzické práce.

 

Zdroj textu: http://www.facebook.com/photo.php?fbid=344720082290638&set=a.284053205023993.59508.261557957273518&type=1&theater

Zdroj: http://www.moje-pravdy.cz/index.php?option=com_content&view=article&id=469%3Ajsme-pekyseleni&catid=5%3Asebe-leba&Itemid=77