Na mé facebookové stránce Zdravé fitness recepty najdete mnoho zajímavých receptů.
V nabídce služeb mám Stravu na míru pomocí kyvadla - jak zjistit, co je pro vás to pravé
Pomáhám najít cestu k lepšímu životnímu stylu a harmonickému stravování! Hledáte inspiraci pro zdravější život? Trápí vás otázky ohledně správného jídelníčku, vztahu k jídlu, nebo celkového nastavení životního stylu? Jsem tu pro vás. Zdraví je cesta, kterou můžeme tvořit společně.
Recept: Vánoční ovocný dort
Vánoční ovocný dort
Tento klasický vánoční ovocný dort je vláčný, plný sušeného ovoce, ořechů a zahřívacích koření a má dokonalou rovnováhu sladkosti. Nadčasová ozdoba vašeho svátečního stolu!
Ingredience
Ovocná směs:
- 1 ½ hrnku sušeného ovoce (rozinky, rybíz, nasekané meruňky nebo třešně)
- ½ hrnku kandované pomerančové kůry, jemně nasekané
- ½ hrnku kandovaného zázvoru, nasekaného (volitelné)
- ½ hrnku tmavého rumu nebo brandy
Těsto:
- 1 hrnek másla, změklého
- 1 hrnek tmavého třtinového cukru, pevně upěchovaného
- 4 velká vejce
- 1 ¾ hrnku hladké mouky
- ½ lžičky prášku do pečiva
- ½ lžičky soli
- 1 lžička mleté skořice
- ½ lžičky mletého muškátového oříšku
- ½ lžičky mletého hřebíčku
- ½ lžičky mletého zázvoru
- ½ hrnku mletých mandlí nebo mandlové mouky
- 1 hrnek nasekaných ořechů (vlašské ořechy, pekanové ořechy nebo mandle)
- 2 lžíce melasy
- 2 lžíce pomerančové šťávy
- Kůra z 1 pomeranče
- Kůra z 1 citronu
Postup
1. Namočení ovoce:
V míse smíchejte sušené ovoce, kandovanou kůru a kandovaný zázvor s rumem nebo brandy. Přikryjte a nechte máčet přes noc nebo alespoň 4 hodiny.
2. Předehřátí trouby:
Předehřejte troubu na 150 °C. Vymažte a vyložte pečicím papírem formu o průměru 23 cm (kulatou nebo čtvercovou).
3. Krémování másla a cukru:
Ve velké míse vyšlehejte máslo s třtinovým cukrem do nadýchané konzistence. Postupně přidávejte vejce, jedno po druhém, a dobře vyšlehejte po každém přidání.
4. Smíchání suchých ingrediencí:
V samostatné míse prosejte mouku, prášek do pečiva, sůl a koření. Postupně přimíchávejte do směsi másla a cukru.
5. Přidání ovoce a ořechů:
Vmíchejte namočené ovoce (i se zbylou tekutinou), mleté mandle, nasekané ořechy, melasu, pomerančovou šťávu a citrusovou kůru. Dobře promíchejte, aby se vše rovnoměrně spojilo.
6. Pečení dortu:
Těsto nalijte do připravené formy a uhlaďte povrch. Pečte 2 ½ až 3 hodiny, nebo dokud špejle zapíchnutá do středu dortu nevyjde čistá. Po 2 hodinách zkontrolujte a případně přikryjte alobalem, pokud by povrch příliš hnědl.
7. Chlazení a zrání:
Nechte dort úplně vychladnout ve formě. Poté ho pevně zabalte do pečicího papíru a alobalu. Pro nejlepší chuť nechte dort zrát 2-4 týdny na chladném, tmavém místě a každý týden ho potřete dalším rumem nebo brandy, aby zůstal vláčný.
Podrobnosti
- Příprava: 20 minut (plus doba máčení)
- Pečení: 2 ½ - 3 hodiny
- Celkový čas: 3 hodiny 30 minut
- Porce: 12-16 plátků
Tipy
- Glazování: Potřete meruňkovým džemem a ozdobte kandovaným ovocem a ořechy pro slavnostní vzhled.
- Nealkoholická verze: Nahraďte rum nebo brandy pomerančovou nebo jablečnou šťávou.
- Skladování: Při správném zabalení vydrží ovocný dort i několik měsíců.