Obsah receptů:
- Tvarohovo-jogurtový koláč bez mouky s ovocem
- Krtkův dort v odlehčené verzi bez mouky
- Tvarohovo-banánový koláč bez mouky
- Jablečný makovník
- Jáhlový pudink
- Hrnkový citronovo-makový "chléb"
- Dietní mrkvový dort s vanilkovým tvarohem a jahodami
- Domácí pudink (proteinový)
- Palačinky bez mouky s vlákninou - nízkosacharidové
- Pečené špaldové lívance
- Perníkový koláč s cuketou
- Mrkvový dortík
- Výborné palačinky plněné ovocným tvarohem
- Litý třešňový koláč
- Oříšková kaše - rychlá a sytá snídaně
- Mléčná rýže s ovocem - výborná snídaně k nastartování nového dne
- Skořicový chléb
- Jogurtové muffiny plněné jablky a rozinkami
- Jablečný koláč
Tvarohovo-jogurtový koláč bez mouky s ovocem
Ingredience:
- 250 g odtučněného tvarohu
- 150 g bílého jogurtu
- 1 ks banán
- 2 ks vejce
- 4 PL mletého kokosu
- sladidlo (použila jsem sirup od GymBeam)
- ovoce (použila jsem nakrájená jablka, rozinky a skořici, ale můžete využít ovoce, které vám chutná)
Postup:
Troubu předehřejeme na 170 °C. Tvaroh, jogurt, banán a kokos smícháme. Dosladíme a teprve pak přidáme vejce a ovoce a zpracujeme hladké těsto. Těsto nalijeme do formy na koláč vyložené pečícím papírem. Nahoru můžeme dát ještě nakrájená jablka a posypat je skořicí (fantazii se meze nekladou). Koláč pečeme cca 45 minut na 160 °C. Necháme vychladnout a podáváme.
Krtkův dort (fitness) v odlehčené verzi bez mouky s přidaným proteinem
Ingredience:
Na těsto:
- 1 čokoládový pudink (může být bio kvalita)
- 1 odměrka čokoládového proteinu (nemusíte přidávat, pokud nejste fandou fitness, ale většinou protein obsahuje i sladidlo na chuť)
- 20 g karobového prášku nebo kakaa
- 1/2 prášku do pečiva (může být bezfosfátový)
- 10 kapek Flavdrops (vanilka či čokoláda, nemusíte přidávat, jen to opět nese sladidla, takže pokud nepoužijete Flavdrops, musíte něčím jiným dosladit, použila jsem Zero Syrup od GymBeam)
- 4 vejce
- kokosový olej na vymazání formy (pokud použijete pečící papír, nemusíte olej používat)
Na náplň:
- 2 střední banány
- 250 ml rostlinného mléka
- 1 vanilkový pudink (může být bio kvalita)
- 10 kapek Flavdrops (vanilka či čokoláda, nemusíte přidávat, jen to opět nese sladidla, takže pokud nepoužijete Flavdrops, musíte něčím jiným dosladit)
- 250 g odtučněného tvarohu
- 1 odměrka vanilkového proteinu
Postup:
- Troubu dáme předehřát na 175 °C. Připravíme korpus: smícháme suché ingredience – pudinkový prášek, proteinový prášek, karob (nebo kakao) a kypřicí prášek. Přidáme vejce, Flavdrops (nebo místo Flavdrops ochucující sirup nebo jiné sladidlo) a vytvoříme tak tekuté těsto, které přelijeme do dortové formy o průměru 20 cm (formu vyložíme pečícím papírem nebo vymažeme kokosovým olejem. Dáme péct do trouby na 175 °C cca 20 minut.
- Když se korpus peče, připravíme krém. Vanilkový pudink uvaříme ve 250 ml rostlinného mléka (množství mléka je správně) - až na množství mléka je to klasická příprava - přivedeme k varu část mléka a ve druhé studené části smícháme prášek a sladidlo (použila jsem opět Zero Syrup od GymBeam) a přidáme pak k horkému mléku, cca minutu mícháme do zhoustnutí. Necháme vychladnout. Po vychladnutí zamícháme do pudinku proteinový prášek (samozřejmě není podmínkou) a pak přimícháváme tvaroh (moje zkušenost - použila jsem vaničkový odtučněný tvaroh a nakonec jsem ani nepoužila uvedené množství, protože krém byl moc řídký, proto se snažte vytvořit raději hustší krém, aby z dortu nestékal).
- Nyní zpět ke korpusu - ten vydlabeme lžící (kousky dáme stranou a rozdrobíme na menší částečky), kolem dokola by mělo zůstat tak 1,5 cm místa. Jen pozor na proděravění dna korpusu. Banány nakrájíme na kolečka a vložíme je do vydlabaného korpusu. Na banány pak začneme vrstvit krém tak, aby dort vypadal jako krtkova hromádka. Nahoru dáme malé kousky těsta, které jsme dříve vydlabali. Takto připravený dort dáme do lednice a necháme jej odležet alespoň přes noc.
Tvarohovo-banánový koláč bez mouky
Ingredience:
Na korpus:
- 100 g jemných ovesných vloček
- 400 ml horké vody
- 1 lžička oleje
Náplň:
- 500 g odtučněného tvarohu ve vaničce
- 2 vejce
- 2 banány
- šťáva z citronu
- sladidlo podle chuti (datlový sirup, agávový sirup, stévie,...)
- rostlinné mléko na rozředění
Postup:
Příprava korpusu: Vločky zalijeme horkou vodou a necháme nabobtnat, potom přidáme lžíci oleje. Troubu předehřejeme na 170 °C. Do formy vyložené pečícím papírem rozložíme vločkovou směs a pečeme 10-15 minut (podle druhu trouby).
Příprava náplně: Rozmixujeme společně banán, vajíčka, sladidlo, citronovou šťávu. Do mísy dáme tvaroh a osladíme jej podle chuti, pak jej smícháme se vzniklou směsí a nakonec přidáme mléko na rozředění. Měla by vzniknout polotuhá směs. Po vyndání korpusu z trouby nastavíme teplotu na 180 °C. Připravenou směs vlijeme na korpus a pečeme dalších 10-15 minut. Necháme vychladnout a podáváme ozdobené ovocem.
Jablečný makovník
- snadný a rychlý recept
- bez mouky
- není přeslazený
Ingredience:
- 100 g mletého máku
- 3 větší nastrouhaná jablka
- 2 lžíce medu či jiného sladidla
- 3 vejce
- 1,5 dl rostlinného mléka
- špetka jedlé sody
- špetka soli
- můžete přidat ještě rozinky, brusinky nebo třeba nastrouhané mandle
Postup:
Troubu předehřejeme na 170 °C. Jablka nastrouháme na hrubém struhadle a pak smícháme s ostatními ingrediencemi. Vznikne nám tekutější těsto. Formu vyložíme pečícím papírem a nalijeme do ní vzniklé těsto. Pak vložíme do již rozehřáté trouby a pečeme cca 25 minut (že je makovník hotový poznáme podle toho, že do těsta zapíchneme špejli nebo párátko).
Jáhlový pudink
Ingredience na samotný pudink:
- 250 g jáhel
- 4 lžíce sojového či jiného rostlinného mléka
- sladidlo podle chuti (stévie, agávový sirup,...)
- na ozdobu: banán, kokos, karob nebo kakao
Postup:
Jáhly několikrát propláchneme a uvaříme je klidně na kaši, kterou rozmixujeme s rostlinným mlékem a dosladíme dle chuti.Je možnost udělat dvoubarevný pudink - odložíme si půlku této základní směsi a do druhé přimícháme karob nebo kakao. Do misky pak vrstvíme základní směs, kolečka banánu, posypeme kokosem, pak přidáme kakaovou vrstvu a můžeme prostřídat nebo končíme kakaovou vrstvou a ozdobíme. Dáme aspoň na hodinku vychladit do lednice a pak konzumujeme.
Hrnkový citronovo-makový "chléb"
- bez lepku
- bez mléka
- snadný recept
Ingredience:
- 2,5 hrnku pomletých ovesných vloček
- 4 vejce pokojové teploty
- 1 hrnek jogurtu (buď řecký typ nebo odtučněný podle vašich nároků)
- 3/4 hrnku medu (můžete použít jiné sladidlo a klidně tolik nesladit, použila jsem cca půl hrnku práškové stévie)
- 1/4 hrnku citronové šťávy
- 1 čajová lžička citronové kůry
- 1/4 hrnku mletého máku
- 2 čajové lžičky prášku do pečiva
- špetka soli
Postup:
Troubu předehřejeme na 180 °C. Vločky rozemeleme a postupně smícháme s dalšími ingrediencemi. Vzniklou směs dáme do formy vyloženené pečícím papírem a dáme do vyhřáté trouby cca na 30-35 minut (průběžně kontrolujeme stupeň upečení špejlí). Podáváme s ovocem, marmeládou - prostě s tím, co má kdo rád.
Dietní mrkvový dort s vanilkovým tvarohem a jahodami
* chutná úžasně
* voní nádherně po skořici a vanilce
* dort bez tuku a mouky (místo mouky jsou ovesné vločky)
* pokud nemáte rádi přeslazené dezerty, tak si tento recept zamilujete
Ingredience na korpus:
- 250 g na jemno nastrouhané mrkve
- 50 g jemných ovesných vloček (pro jistotu jsem je ještě rozmixovala)
- 2 vajíčka
- 1 zralý banán
- 1 lžička skořice
- 1 lžička kypřícího prášku
- sladidlo (stévie, agávový sirup, třtinový cukr atp.)
Ingredience na na náplň:
- 250 g odtučněného tvarohu ve vaničce
- 1/2 lžičky vanilkového extraktu
- 1/2 odměrky vanilkového proteinu (lze vynechat)
- sladidlo (stévie, agávový sirup, třtinový cukr atp.)
- ovoce dle chuti nebo rozmixované ořechy
Postup:
Oddělíme žloutky od bílků. Mrkev nastrouháme najemno. Vločky smícháme se žloutky, rozmačkaným banánem, skořicí, kypřícím práškem, mrkví a sladidlem. Vše důkladně promícháme. Z bílků si vyšleháme sníh, který jemně vmícháme k ostatním surovinám. Těsto dáme do dortové formy vyložené pečícím papírem (použila jsem o průměru 20 cm) a pečeme 35 minut na 180 °C.
Tvaroh smícháme s vanilkovým extraktem, proteinem a osladíme podle chuti. Tvaroh natřeme na vychladlý koláč a poklademe na něj ovoce nebo případně posypeme mletými ořechy.
Domácí pudink (proteinový)
Ingredience:
- 500 ml mléka (rostlinného či odtučněného kravského)
- 40 - 50g kukuřičného škrobu (podle toho, jak tuhou konzistenci chcete)
- třtinový cukr (2-3 lžíce) nebo agávový sirup, případně stévii
- 1 žloutek (dodá pudinku lepší barvu, lze jej vynechat)
- 1 odměrka proteinu (nemusí být)
Když chcete kakaový pudink, přidejte lžíci kakaa případně karobu. Když vanilkový pudink, přidejte semínka z vanilkového lusku nebo použijte vanilkový cukr místo jiného sladidla.
Postup je klasický:
2/3 mléka si ohřejte v kastrůlku. Ve studeném mléce (1/3) rozmíchejte cukr, škrob a žloutek. Když se mléko bude blížit varu, přilijte k němu směs se škrobem a za stálého míchání vařte do zhoustnutí. Jakmile je pudink hustý, odstavte ho, není zapotřebí ho dlouho převařovat.
Pudink můžete podávat s müsli, které si buď připravíte sami nebo koupíte. To pak lehce osmahnete na pánvi a vrstvíte v misce s pudinkem a oblíbeným ovocem.
Palačinky bez mouky s vlákninou - nízkosacharidové
Ingredience na 1 porci:
- 1 lžíce psyllia (vláknina)
- 1 odměrka vanilkového syrovátkového proteinu (nemusí být)
- 1 vejce
- 1/3 hrnku mléka nebo vody
- kokosový olej nebo jiný tuk vhodný k tepelné úpravě
Postup:
Všechny ingredience vyšleháme v jemné těsto a osmažíme na pánvi potřené trochou kokosového oleje dozlatova z obou stran, poté podáváme - můžeme polít agávovým medem, posypat strouhaným kokosem a ovocem, případně jen potřít oblíbenou marmeládou.
Pečené špaldové lívance
Ingredience:
- 2 polévkové lžíce sladidla
- 2 polévkové lžíce kokosového oleje
- 200 ml teplého mléka (může být rostlinné)
- 2 vejce
- 300 g špaldové mouky
- 1 čajová lžička prášku do pečiva
Postup:
Smíchejte sladidlo s kokosovým olejem, přilijte teplé mléko, vejce a špaldovou mouku s práškem do pečiva. Vše pořádně rozmíchejte a nalévejte na plech vystlaný pečícím papírem. Pečte cca 10-15 minut při 180 °C. Na jeden plech mi vyšlo 12 lívanců - celkem byly 2 plechy. Podávejte s ovocem, marmeládou, případně medem.
Perníkový koláč s cuketou
Ingredience:
- 1 a 1/2 hrnku rozmixovaných ovesných vloček (na jemno)
- 1 hrnek jemných ovesných vloček
- 1 kypřicí prášek do perníku
- 1 polévková lžíce kakaa nebo karobu
- 50 g sypké stévie (nebo 1/2 hrnku medu či cukru)
- 1 hrnek mléka
- 1/2 hrnku oleje
- 1-2 hrnky nahrubo nastrouhané cukety
- 2 vejce
Postup:
V míse smícháme všechny sypké ingredience. Poté přidáme žloutky z vajec, mléko, olej, nastrouhanou cuketu a smícháme. Necháme 10 minut stranou a mezi tím si z bílků vyšleháme se špetkou soli tuhý sníh, který opatrně vmícháme do směsi. Pečeme ve vyhřáté troubě na 170 °C cca 40 minut. Před podáváním můžeme ozdobit bílým jogurtem smíchaným s ovocem.
Mrkvový dortík
Ingredience na korpus:
- 50 g rozinek
100 ml horké vody
140g nastrouhané mrkve
140 g rozmixovaných ovesných vloček
70 g nasekaných vlašských ořechů
1 lžička kypřícího prášku do pečiva
2 vejce
skořice
Ingredience na nádivku (upravte podle chuti):
- 2 odtučněné tvarohy
- lžíce medu nebo práškové stévie
- lžíce karobu
Postup:
Rozinky zalijeme horkou vodou a necháme chvilku odstát, pak přidáme ostatní suroviny a zpracujeme těsto, které nakonec vytvarujeme do dortové formy nebo na plech, jež je vyložený pečícím papírem. Pečeme na 170 °C asi 20 minut. Necháme chvilku vychladnout a nahoru pak dáme směs z odtučněného tvarohu se lžící medu a karobu. Na ozdobu můžeme použít sekané ořechy.
Výborné palačinky plněné ovocným tvarohem
Ingredience na těsto:
- 3 dl mléka
- 2 dl vody (klidně perlivé)
- 2 ks vejce
- 20 dkg hladké (či špaldové mouky)
- špetka soli
Postup:
Suroviny smícháme, mouku dáváme naposled, aby vznikla požadovaná palačinková konzistence. Těsto necháme chvíli odležet (max půl hodiny) a smažíme na rozpálené pánvi na trošce kokosového oleje.
Ovocný tvaroh:
Ingredience:
- Ovoce dle chuti (třešně, nektarinky, švestky,...)
- Odtučněný tvaroh
- Stévie v prášku
Postup:
V mixéru rozmixujeme ovoce s tvarohem a stévií a podáváme. Množství surovin je dle chuti každého.
Litý třešňový koláč - rychlé, snadné a dobré
Ingredience:
- 3 hrnky vyloupaných třešní
- 3 ks vajec
- 2 lžíce másla
- 1/2 hrnku cukru (může být třtinový)
- 1/2 hrnku polohrubé mouky (klidně špaldové)
- špetka soli
- 1 hrnek mléka (může být rostlinné)
- 2 lžíce krupicového cukru na vysypání formy
Postup:
Připravíme si formu na pečení, kterou pořádně vymažeme máslem a vysypeme kr. cukrem. Poklademe vypeckované třešně a připravíme si těsto. Vajíčka utřeme s cukrem a solí do pěny, přidáme rozpuštěné máslo (ne horké!) a promícháme. Přidáme mouku a umícháme hladké těsto, do kterého přidáme mléko. Těsto by mělo být bez hrudek. Připravené těsto nalijeme na třešně a dáme péct do předem vyhřáté trouby. Pečeme při teplotě 180 stupňů cca 35 - 50 minut - záleží na tloušťce těsta a na tloušťce formy na pečení. Po upečení koláč vyjmeme a necháme vychladnout. Před podáváním vrch můžeme posypat moučkovým cukrem (záleží na chuti každého z vás).
Oříšková kaše - rychlá a sytá snídaně
Ingredience:
- 50 g jemně mletých vloček (ovesné, žitné,...)
- 20 g mletých ořechů (vlašských či lískových)
- 10 g chia semínek
- 1 lžíce mletých lněných semínek
- 1 lžíce mletého kokosu
- 1/2 lžičky kurkumy
- 1/2 lžičky skořice
- 200 ml rostlinného mléka (popřípadě kravského)
- 1 lžička sirupu
Postup přípravy:
Mléko si nalijeme do menšího rendlíku a pomalu na středním plameni zahříváme. Mezitím si do misky dáme ostatní ingredience kromě sirupu. Až mléko bude dostatečně horké (pozor aby se nevařilo), zalijeme jím obsah misky, osladíme a necháme odstát alespoň na 5 minut. Poté rozdělíme do dvou misek a podáváme. Do kaše můžeme přidat i jiné ořechy nebo sušené ovoce.
Mléčná rýže s ovocem - výborná snídaně k nastartování nového dne
Ingredience:
- 300 g rýže (nejlépe basmati)
- 1 litr mléka (rostlinné či polotučné)
- 1 lžička mleté skořice
- 2 lžíce cukru či stévie
- 500 g čerstvého ovoce (švestky, meruňky, mango,...)
Postup:
Do kastrůlku nasypte rýži, zalijte ji mlékem a pomalu zahřívejte k bodu varu. Přidejte stévii nebo třtinový cukr mletou skořici a vše pomalu vařte, dokud není rýže hotová (trvá to cca 25–30 minut). Měla by mít konzistenci husté kaše; v případě potřeby ji můžete naředit mlékem. Rýži pak na talíři ozdobte ovocem, můžete ještě dochutit skořicí smíchanou s cukrem či stévií.
Skořicový chléb
Ingredience na přípravu těsta:
- 3 hrnky hladké mouky
- 1/4 hrnku cukru
- 2 a 1/4 lžičky sušeného droždí
- 1/2 lžičky soli
- 60 gramů másla
- 1/3 hrnku mléka
- 1/4 hrnku vody
- 2 velká vejce
- 1 lžička vanilkového extraktu
- Na náplň potřebujeme:
- 1 hrnek cukru
- 2 a 1/2 lžičky skořice
- 60 másla
Postup:
Ve velké míse smíchejte 2 hrnky mouky, cukr, kvasnice a sůl. V kastrůlku nahřejte mléko a máslo, dokud se máslo nerozpustí. Přidejte vodu a vanilkový extrakt. Přilijte mléčnou směs a vejce a promíchejte směs. Přidejte další 3/4 hrnku mouky a míchejte asi 2 minuty. Směs bude lepkavá. Těsto dejte do vymazané mísy, zakryjte utěrkou a nechte asi hodinu vykynout. Připravte základ pro náplň. Smíchejte cukr, skořici a oříšek. Rozehřejte máslo. Začněte pracovat s těstem. Prohněťte do něj další dvě lžíce mouky a nechte 5 minut odpočinout. Těsto vyválejte, rozetřete na něj rozpuštěné máslo a posypte skořicovou směsí. Nakrájejte těsto do pruhů, ty naklaďte na sebe a překrojte na čtverečky. Naskládejte do formy a nechte dalších 30 – 45 minut odpočinout. Pečte 30 – 35 minut na 180 °C.
Kvasnice můžete nejprve aktivovat. Je to pojistka, jak Vám těsto zaručeně vykyne. Rozmíchejte je ve 3 lžících teplé vody a přidejte špetku cukru. Nechte odstát, dokud směs nezačne trochu pěnit.
Jablečný koláč
Ingredience na těsto:
- 170 g špaldové mouky
- 6 lžic kokosu
- 3 vejce
- 1 vanilkový cukr
- 80 g třtinového cukru
- 6 lžic vody
- 1/2 prášku do pečiva
Ingredience na náplň:
- 7 jablek
- 2 lžic třtinového cukru
- 1 lžička skořice
Postup:
Nejdříve si oškrábeme jablka a nastrouháme je na hrubém struhadle. Smícháme s cukrem a skořicí a dáme stranou. V míse smícháme špaldovou mouku, kokos a prášek do pečiva. Z bílků se špetkou soli vyšleháme tuhý sníh a žloutky vyšleháme do tuhé pěny s třtinovým a vanilkovým cukrem, nalijeme vodu a znovu šleháme. Nakonec k mouce přilijeme žloutky, pořádně promícháme a jemně vmícháme i sníh. Formu vyložíme pečícím papírem a poklademe na něj jablka a až na ně rozlijeme těsto. Formu vložíme do předehřáté trouby na 150°C a pečeme asi 30 minut. Až nám koláč vychladne, vyklopíme ho na jiný plech a opatrně sundaváme pečící papír.
Poznámka: Já dala nejprve těsto a na něj jablka. Koláč chutná skutečně báječně.